Digitale toegankelijkheid

Accessibility for everyone

Digitale toegankelijkheid

Accessability

Ben je bekend met de term “drempelvrije website”?
Dit is een website die zo ontworpen en gebouwd is dat deze voor iedereen makkelijk toegankelijk is, ongeacht de uitdagingen die iemand heeft. Dit houdt in dat mensen met visuele, auditieve, fysieke en cognitieve uitdagingen de informatie op de website kunnen begrijpen en gebruiken, zonder belemmeringen te ervaren. In juni 2025 wordt een nieuwe wetgeving aangenomen (European Accessibility Act) waardoor websites en apps verplicht moeten voldoen aan internationaal geldende richtlijnen voor online toegankelijke content.

Digitaal Toegankelijk - 3110

Uit onderzoek van de Stichting Drempelvrij.nl en het College voor de Rechten van de Mens gebleken dat veel websites nog niet drempelvrij zijn. Slechts 6% van de overheidswebsites houdt rekening met mensen met een uitdaging. Dit kan leiden tot discriminatie en uitsluiting van deze groep mensen, omdat zij geen gelijke toegang hebben tot belangrijke informatie en diensten die op deze websites worden aangeboden.

In een inclusieve en brede samenleving is het belangrijk dat er meer aandacht en actie wordt besteed aan het creëren van digitaal toegankelijke websites. Om ervoor te zorgen dat iedereen gelijkwaardige toegang tot informatie heeft en diensten online kan bekijken en gebruiken.

Met de toenemende digitalisering is het belangrijk dat zaken zoals het aanvragen van een rijbewijs, het verlengen van een ID-kaart en het doen van aangiften online geregeld moeten worden.

Hier houdt het alleen niet bij op. Naast regelgeving is het belangrijk om mensen met uitdagingen eenvoudig gebruik te kunnen laten maken van jouw website(s). Het biedt voordelen voor gebruikers, zoals ouderen en mensen met beperkte digitale vaardigheden, omdat een goed ontworpen en toegankelijke website voor iedereen te gebruiken is. Een ander voordeel is dat een toegankelijke website sneller en dus beter vindbaar is in de verschillende zoekmachines. Dit zal een groter bereik opleveren.

Athlon Drempelvrij - 3110

Wat wij voor jou kunnen betekenen

Wij helpen jou in het proces naar een digitaal toegankelijke website en de criteria voor het Waarmerk drempelvrij.nl dat hierbij komt kijken.

  • Design van de templates voor digitale toegankelijkheid;
  • Ontwikkelen en integreren van de drempelvrije functies op jouw website;
  • Ondersteunen in de criteria voor het Waarmerk drempelvrij.nl;

 
 
 

Klaar voor een digitaal toegankelijke website?
Neem contact op